15 Kasım 2013 Cuma

PASTANE POGACASI

Merhaba arkadaslar daha once denedigim  bircok pastane pogacasi diye adlandirilan pogacalarin aksine bu sefer gercekten bir pastane pogacasi tarifi kesfettim ve kesinlikle birebir ayni siddetle tavsiye ederim pisman olmazsiniz:) tarifi www.40firinekmek.com dan aldim vede cok memnun kaldim hemen sizde deneyin denemeye deger pisman olmazsiniz diyeyim ve malzemeleri hemen vereyim.bu malzemelerden 12 adet cikiyor .simdilik saglicakla kalin deneyenler yorum atarsa sevinirim..
Malzemeler:
 2 yumurta
 yarim tatli kasigi tuz
1 dolu yemek kasigi toz seker
1 dolu kasigi instant maya veya yarim paket yas maya
150 gr.tereyag yumusak
ceyrek (1/4) bardak soguk su
ici icin peynir veya kasar peyniri
 uzerine 1 yumurta sarisi ve azicik seker                                         
                                                                   yapilisi: 
Un,tuz,şekeri,genişbir kaba alıp yaş mayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kın)veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtanin birini tum digerinin beyazini ilave ettikten sonra 7-8 dakika kadar yoğurun.Hamurunuz önce ele yapisan kıvamda olabilir ancak yogurma işleminin sonuna doğru, kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
        Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin .  Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar   elinizle yoğurup  12 eşit bezeye ayırın. Bezeleri tezgah üzerinde  yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun. Herbir bezeyi el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine içi koyun. Hamuru  iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak kapatın elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz. Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor.
Poğaçaları iyice yağlanmış bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın. Mayalanmış poğaçaların üzerine şekerle çırpılmış yumurta sarısını yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya şeker ekleyince üstleri daha güzel kızarır) Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık 20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.