Malzemeler:
2 yumurta
yarim tatli kasigi tuz
1 dolu yemek kasigi toz seker
1 dolu kasigi instant maya veya yarim paket yas maya
150 gr.tereyag yumusak
ceyrek (1/4) bardak soguk su
ici icin peynir veya kasar peyniri
uzerine 1 yumurta sarisi ve azicik seker
yapilisi:
Un,tuz,şekeri,genişbir kaba alıp yaş mayayı (nohut büyüklüğünde parçalara kırın)veya kuru mayayı ilave edin. Suyu, yağı ve yumurtanin birini tum digerinin beyazini ilave ettikten
sonra 7-8 dakika kadar yoğurun.Hamurunuz önce ele yapisan kıvamda olabilir ancak yogurma işleminin sonuna doğru,
kulak memesi yumuşaklığından çok az daha sert ve kolay şekil verilecek kıvamda olacaktır.
Yoğurulmuş olan hamurunuzu ağzı kapalı bir kaba alıp 1 saat ılık bir yerde bekletin . Hamurunuzu iyice unladığınız mutfak tezgahına alıp 1-2 dakika kadar elinizle yoğurup
12 eşit bezeye ayırın.
Bezeleri tezgah üzerinde yuvarlayarak düzgün yuvarlaklar oluşturun. Herbir bezeyi
el ayanızla hafifçe yassıltıp üstlerine
içi koyun. Hamuru iki elinizle ikiye katlayıp elinizin ayasıyla üstüne bastırarak
kapatın. elimizi poğaçanın tam kenarına değil, kenardan 1 cm kadar içeriye bastırıyoruz.
Böylece poğaçanın kenarı hafifçe açıkmış gibi görünüyor.
Poğaçaları
iyice yağlanmış
bir tepsiye aralıklı olarak yerleştirip 30 dakika kadar ılık bir yerde bekletip tekrar mayalanıp kabarmalarını sağlayın.
Mayalanmış poğaçaların üzerine
şekerle çırpılmış yumurta sarısını
yumuşak hareketlerle sürün. (Yumurtaya
şeker
ekleyince
üstleri daha güzel
kızarır) Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık
20 dakika, ya da üstü iyice kızarana kadar pişirin.